Postmortale make-up

 

Postmortale make-up: het opmaken van een overledene

Het laatste herinneringsbeeld van jouw dierbare is van essentieel belang voor de verwerking van het verlies.
Om dit te mogelijk te maken bied ik de professie postmortale make-up aan.
Een waardevol laatste herinneringsbeeld kan veel verschil maken tijdens een uitvaart.
Het kan het verschil maken tussen kist open of de kist te moeten sluiten.

 

Een kleine kleurcorrectie kan al hét verschil maken

Er bestaan veel misverstanden van make-up op een overledene, ik hoor vaak de opmerking; ‘ik draag nu ook geen make-up waarom dan wel als ik overleden ben?’ Maar een kleine kleurcorrectie kan al hét verschil maken.
Het gaat er dan om:

  • Dat de overledene er zo natuurlijk mogelijk uit ziet
  • Bijwerken/camoufleren van verkleuringen (door bijvoorbeeld ziekte, medicijngebruik, ongeval of reanimatie).
  • Dat het haar weer mooi zit (of zelfs geverfd).
  • Herkenbaarheid van de overledene, bijvoorbeeld de dagmake-up die ze droeg bij leven, of de juiste wenkbrauw die ze altijd al bijtekende.

 

De vraag is vaak geen ‘make-up look’. De ‘no make-up’

Het gaat er dan om een zo natuurlijk mogelijk en een ‘niet zichtbaar opgemaakt’ effect te maken.
Vaak is er gewicht verloren en is het gezicht ingevallen.
De bleke of verkleurde huid wordt door mij gecorrigeerd en de lijkkleur (bijvoorbeeld de wat blauwe lipkleur) ‘warmer’ gemaakt.
Eventuele lijkvlekken en/of stuwingsplekken kan ik camoufleren.
De onderkoelde blik wordt weer warmer gemaakt.
Ik houd het rustig, een zo natuurlijk mogelijk aangezicht dat er geen 'afschrikwekkend' effect is maar juist zoals de nabestaanden het gewend waren.

 

Uiteraard altijd in overleg en naar wens van de nabestaande(n).

Zodat hun familie een waardig afscheid heeft.
Ik vraag altijd foto’s van de overledene om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen hoe de overledene er bij leven uitzag.

 

Bij het opmaken van een overleden persoon komt veel meer kijken

Het is niet iets dat er 'zomaar’ even bij gedaan wordt. Een grondige kennis en inzicht in de kleurenleer, materialenkennis zijn nodig, evenals diverse vaardigheden en technieken.
Bij het opmaken van een overleden persoon komt veel meer kijken dan men verwacht. Het is niet voor niets dat hier een speciale opleiding voor is.
Zo is de huidconditie is van groot belang. De huid is koud en gedraagt zich anders. Daarom gebruik je ook andere producten dan de standaard make-up.
Niet alle producten zijn te gebruiken op de huid van een overledene. De uitwerking van cosmetische materialen is anders. Meerder aspecten spelen een rol; de temperatuur van de huid, het gebruik van medicijnen, of ligt men in een koeling in een opbaarcentrum.
Littekens of beschadigingen na een ongeval kan ik desgewenst camoufleren.

Omdat ik daarnaast ook schoonheidsspecialiste, visagist en kapper ben beschik ik over brede vakkennis, vaardigheden en ervaring.
Kortom: Mensen mooi maken dát is mijn passie, in welke hoedanigheid dan ook.

 

Er is een artikel verschenen over mij en mijn werk op Mensenlinq.nl.

Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’
Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”
Annegien werkt al tien jaar als kapper en visagist in haar eigen salon en voegde hier vier jaar geleden postmortale make-up en camouflage aan toe…
Lees hier het hele artikel op mensenlinq.nl

 


Luister naar het interview dat is afgenomen door RTV Drenthe op 17 december 2019 over mijn werk 'Postmortale Make-up'.

Naam Afspelen Duur
Postmortale make-up Interview RTV Drenthe
4:45 min

 

Contact


Telefoon: 06 53 99 80 95
E-mail: info@huidenhaardwingeloo.nl
Locatie: Huid & Haar Dwingeloo
Dwingelderdijk 5
7991 RH Dwingeloo
Volg mij:
KVK 52740641 
btw-id NL002165257B60 
 

facebook recensie


Huid & Haar heeft het bericht van Natalie Piper gedeeld — onder de indruk. 27 januari om 14:10

Mijn bruiloft was op 1 december in het Globetheater in Diever. Ik boekte Huid en Haar om mijn haar en makeup te doen op de grote dag, en ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb! Ik had voordat ik haar geboekt had Annegien in juni voor het eerst ontmoet en ik was zo onder de indruk dat ik haar meteen boekte. Ik ben Engelse en ik woon in Engeland met mijn wat nu dus mijn Nederlandse man is. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om alles vanuit het buitenland te regelen, maar dat bleek niet zo te zijn. We onderhielden contact via Whatsapp in de daaropvolgende maanden zodat ik advies kon vragen en zij dingen met mij kon controleren en vragen over en weer konden worden beantwoord. We deden twee proeven voor mijn haar en makeup voor de grote dag. Ik voelde me zo op mijn gemak bij Annegien in de salon bij haar thuis dat het voelde alsof ik haar al jaren kende! Daarnaast is haar Engels fantastich (mijn Nederlands is niet zo fantastisch, maar het wordt langzaam beter).

Toen de grote dag kwam zat Annegien vroeg in de ochtend al op mij te wachten, klaar om aan de slag te gaan. Alles verliep heel soepel en het was heel relaxed. Alles leek te kunnen en met gemak maakten ze mij, mijn moeder, mijn schoonmoeder, en twee van mijn bridesmaids klaar voor de bruiloft. Iedereen zag er fantastich uit en ze waren allemaal blij met het resultaat. Ik heb een aantal foto's meegestuurd.
Ik vond het jammer om Annegien gedag te zeggen toen ik vertrok om te gaan trouwen! Ik hoop dat onze wegen elkaar nog een keer kruisen.
Ik kan Huid en Haar van harte aanbevelen en ik kan Annegien niet genoeg bedanken dat ze zoveel aandacht aan mij besteedde en ervoor zorgde dat het voelde alsof ik een miljoen dollar waard was op de dag.

Huid & Haar op facebook